La crítica a les indústries culturals i creatives: un discurs obsolet?

Abel Cutillas | Walrus Books

Lluitar «contra l’estultícia interior del dispositiu cultural present»: aquest és l’ambiciós propòsit de ‘Desànim de lucre. Crítica de la ideologia cultural’, un llibre d’Abel Cutillas publicat el 2015 que llança una diatriba cap a la ineficàcia del paradigma d’excepció cultural forjat arran de les advertències adornianes sobre la industrialització de la cultura, i que encara avui ―sobretot avui― és al centre del debat sobre l’actualitat de les polítiques culturals.

L’autor estructura la seva argumentació en tres blocs que tracten específicament de l’ús de les tesis de l’Escola de Frankfurt avui dia, de la revisió de la història del segle XX entenent la globalització com a pas de les col·lectivitats de Herder a l’universal de Kant, i de la construcció del present a través de la memòria. Diverses perspectives que apunten a una mateixa idea, representada profusament a través de metàfores, com la dels mals del capitalisme assimilats a mefistòfils de cartró-pedra: el discurs apocalíptic del consumisme cultural de les darrers dècades és inútil i buit de contingut real, se sosté per inèrcia i per falta de solucions.

Per a Cutillas, la confirmació de la teoria d’Adorno a causa del compliment dels seus pronòstics, descontextualitzada i reciclada com a «profecia abstracta», com a simple ideologia, fa que sigui impossible seguir-la defensant. El discurs crític de l’Escola de Frankfurt sobre la mercantilització de la cultura ja ha estat amortitzat; és incapaç de donar resposta als conflictes actuals, perquè pertany a un altre temps i unes altres circumstàncies, i perquè ha estat incapaç d’impedir el que pronosticava i també de preveure la coexistència amb efectes positius com l’increment del nivell educatiu de la societat.

Quin ha de ser aquest gir cultural, doncs, la renovació de pensament que ha d’adoptar la intel·lectualitat avui dia? L’autor no dona resposta a aquesta pregunta; malgrat la lucidesa de l’assaig, frustrarà les expectatives dels lectors que cerquin alternatives, així com també les d’aquells que esperin un text revisat per un professional de la correcció.


Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació


Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris