Hacking Culture 2017: Guia per organitzar hackatons culturals

Ivonne Jansen-Dings, Dick van Dijk, Robin van Westen | Waag Society

Què és una hackató? Per a què serveix? Com se n’organitza una i quins beneficis pot aportar al sector cultural? La guia que presentem és un recull de consells i bones pràctiques basades en les activitats de l’Europeana Space, un projecte dissenyat per identificar les oportunitats que ofereixen les indústries creatives i els recursos digitals culturals, especialment en l’àmbit del patrimoni digital europeu. A partir de l’experiència adquirida organitzant sis hackatons en diverses ciutats europees, i centrant-se en el Bootcamp d’Amsterdam de 2015, «Hacking Culture» explora l’ús de les hackatons en el sector cultural i comparteix les lliçons apreses perquè qui ho desitgi pugui muntar una hackató d’èxit.

Originalment, les hackatons eren esdeveniments en què programadors i desenvolupadors de software col·laboraven durant un o més dies en un projecte informàtic. Però des de fa temps això ha anat canviant, en virtut del concepte més ampli de la paraula «hack» (en anglès, referit a ‘explorar de manera lúdica’) seguit de «marathon» (‘marató’). Per tant, tal com s’indica en aquesta guia, una hackató pot ser una oportunitat de convertir en un model de negoci sostenible les idees inspirades en l’actual marc tecnològic. No hi ha un format únic; les eines digitals ―i les hackatons― es poden adaptar a les necessitats que requereixi cada proposta. Per això les possibilitats en l’àmbit cultural són moltes i variades. A Interacció 17 ampliarem aquest ventall de recursos que ofereix la col·laboració entre ciència, tecnologia i cultura a través de la presentació de diversos projectes.

Recomanem també que vegeu els projectes que trobareu al web de la Waag Society, la fundació holandesa per l’art, la ciència i la tecnologia, pionera en l’estudi dels mitjans digitals i en la seva interacció entre disciplines humanístiques i científiques.


HTML Hacking Culture. A how to guide for hackatons in the cultural sector

PDF Hacking Culture. A how to guide for hackatons in the cultural sector




Inicieu sessió registreu-vos per a enviar comentaris