Deuwatts: artistes i científics, connexions possibles

No hi ha una única manera d’entendre el món. L’art i la ciència són dues de les formes de coneixement que intenten donar resposta a la curiositat humana, i sempre han estat una parella de fet, malgrat que des de fa temps conviuen clandestinament. El desenvolupament de les TIC ha fet que la seva relació sigui més visible, però una altra cosa es que visquin sota el mateix sostre.

‘Art i ciència’, un dels capítols del ‘Deuwatts’ ―programa setmanal de ciència, salut i medi ambient de Betevé―, entrevista investigadors artistes i científics per aprofundir en les actuals formes d’interacció entre aquestes dues disciplines, art i ciència, i per donar a conèixer projectes que fan possible espais d’encontre i col·laboració mútua.

Eugènia Balcells, artista pionera del videoart, mostra dues de les seves obres, «Homenatge als elements» i «Univers», metàfores de la creació científica i artística i exploració dels límits actuals de la visió humana que es basen en la interrelació entre disciplines com a maneres d’acostar-se a la realitat que s’enriqueixen l’una a l’altra.

Josep Perelló, físic i investigador a la Universitat de Barcelona, explica que és possible fer «ciència seriosa» mitjançant la implicació ciutadana i amb pràctiques artístiques que permetin reflexions que vagin més enllà: «L'artista troba camins innovadors, pot fer trapelleries, té permís per provar certes coses. Permet formular millors preguntes científiques». Els projectes ‘Open Systems’, sobre participació i pràctiques artístiques, i ‘Barcelona Lab’, de ciència ciutadana, faciliten preguntes compartides i respostes transgressores a través de la física, el big data o les arts visuals, per exemple.

Carme Ruiz, curadora de la Fundació Gala – Salvador Dalí, parla de la faceta de Dalí com a divulgador científic a través de les seves obres, les quals mostren descobriments en mecànica quàntica, física atòmica o biologia humana i, per tant, representen una manera d’entendre els avenços científics i tecnològics del segle XX. «L’obra de Dalí permet apropar la cultura científica a la gent.» Ruiz, però, creu que cal trobar una plataforma on es trobin de nou totes les disciplines del coneixement, no només l’art i la ciència.

En aquest sentit, Pau Alsina, professor i investigador en arts i humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya i director de la revista ‘Artnodes’, comenta que la idea de les dues cultures que C. P. Snow va formular en la famosa conferència a Cambridge de l’any 1959 està superada: no hi ha dues cultures, n’hi ha moltes, i la tecnologia facilita la interconnexió entre elles. «En un futur, art i ciència no seran un binomi. Les preguntes seran compartides i les respondrem entre tots, des de la indisciplina i la rebel·lia.»

Mònica Bello, comissària d’exposicions i directora del programa Arts@CERN, explica el diàleg i la col·laboració entre científics i artistes en aquest «gran hub del coneixement», el CERN, a Ginebra. Actualment, més de 100 artistes hi exploren la física de partícules, des del 2011. El nexe entre investigadors és la curiositat humana: «Artistas y científicos tienen en común la creatividad, la inquietud, un ansia constructiva por entender cómo funciona el mundo. Queremos probar que se entienden de manera clara.»

Finalment, Anna Marcial, Aina Torrents i Anna López visiten l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) per parlar amb investigadors sobre la matèria fosca, en el marc del projecte ‘Explica’m la ciència’, de CosmoCaixa.
 

 

Eugènia BalcellsJosep PerellóPau Alsina i Mónica Bello participen a Interacció 17. Aquí teniu un tast del que veurem a partir de dimecres!
 

Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris