Museus i les Col·leccions a Catalunya

Núria Mutilva | Gabinet Tècnic. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya

El Departament de Cultura ha comptabilitzat 112 museus registrats i 388 col·leccions obertes al públic l’any 2013, segon es desprèn de les dades de l’estudi sobre “Museus i les Col·leccions a Catalunya.

La distinció entre museu i col·lecció no respon a l’interès dels objectes exposats sinó que es defineix a partir de les característiques estructurals, d’infraestructura i de funcionament que estableix la llei de museus. Per tant, aquells equipaments que no reuneixen els requisits tècnics tenen la consideració de col·leccions obertes al públic.

Pel que fa a la distribució dels museus registrats, tot i certa centralització de l’oferta a Barcelona (42% de l’oferta museística total) hi ha també una presència notable a les comarques de Girona (21,4%). La distribució territorial de les col·leccions obertes al públic és similar a la dels museus registrats: l’àrea metropolitana concentra el 28,6% i les comarques de Girona, el 16,2%, tot i que les diferències territorials no són tan acusades com en el cas dels museus.

El nombre de visitants dels museus registrat l’any 2013 és de 10,3 milions i el de les col·leccions, de 11,2 milions. Aquesta xifra suposa el manteniment de la tendència registrada els darrers anys, si bé amb un lleuger descens des de l’any 2009.  El 60% dels visitants es concentren en 10 museus i col·leccions mentre que els 4 equipaments que superen el milió de visitants anuals concentren prop del 35% de visitants. D’aquests 10 centres amb més visitants, només un se situa fora de l’àmbit metropolità, el Teatre - Museu Dalí de Figueres (comarques de Girona).


Les xifres de visitants d’aquests museus i col·leccions són:


Basílica i Museu de la Sagrada Família:  3.176.970 (Col·lecció)
Teatre-Museu Dalí: 1.580.517 (Museu)
Museu del Futbol Club Barcelona: 1.506.022 (Museu)
Cosmo Caixa Barcelona: 1.246.005 (Col·lecció)
Caixa Fòrum Barcelona: 979.258 (Col·lecció)
La Pedrera: 973.262 (Col·lecció)
Museu Picasso: 915.225 (Museu)
Fundació Joan Miró: 910.744 (Museu)
Casa Batlló: 796.301 (Col·lecció)
Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona: 776.249 (Museu)


El 69,6% dels museus són de titularitat pública, ja sigui dels ens locals, de la Generalitat de Catalunya o de l’Estat. El 20,5% es gestionen des de consorcis i fundacions i un 6,3% corresponen a la institució eclesiàstica.  

Gairebé la meitat dels museus es destinen a l’àmbit temàtic d’història i societat (44,6%); el 26,8% estan especialitzats en art; el 24,1% són museus mixtos, i el 4,5%, de museus especialitzats en ciències naturals.

 
L’any 2013, els museus catalans han estat oberts als visitants una mitjana de 269 dies i 1.650 hores anuals.
 
Pel que fa a l’accés als museus, dels 112 museus registrats, 20 són d’entrada gratuïta i 92 són de pagament. La tarifa mitjana d'entrada és de 4,4 euros, i oscil·la entre els 23 euros de l'import més alt i els 1,5 euros del més baix. El preu mitjà de les visites guiades és de 19,9 euros i el del monitoratge, això és, les visites per a grups escolars, és de 14,4 euros.


PDF  Museus i les Col·leccions a Catalunya


Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris