Culture[s] forces et défis du 21e siècle

Pel laboratori d’idees francès Altaïr, el gran repte del segle XXI és reinventar un món més habitable i considera que en aquest intent, la cultura i la creació tenen un paper central i fonamental ja què són una font d’oportunitats i prosperitat econòmica (i no a l’inrevés), ajuden a la ciutadania a emancipar-se i créixer i afavoreixen dinàmiques de canvi i transformació social. I recorden que l’essencial de la cultura no resideix en la diversió i l’entreteniment. En aquest context i sota aquests preceptes, presenten aquesta obra que és una reflexió àmplia, diversa i oberta sobre com ha de ser i com s’ha de construir una nova relació entre cultura i estat a la França actual.

Dirigit per François Adibi, president d’Altair i Christophe Galent, director del centre cultural de Brussel·les Les Halles de Schaerbeek, «Culture[s] forces et défis du 21e siècle» reuneix un conjunt de contribucions elaborades per integrants d’aquesta plataforma de reflexió independent que és Altaïr i que reuneix a agents de la creació, responsables del món de la cultura i dels mitjans de comunicació, artistes i ciutadans compromesos. Els textos cobreixen tots els sectors de les polítiques culturals a França i posen en evidència les qüestions clau que cal abordar per construir una política cultural a l’alçada de les ambicions i la influència històrica de la República Francesa en el terreny cultural i que és part integrant de la seva identitat com a país.

El llibre es divideix en dos grans apartats, el primer “Des forces de la création...” presenta un diagnòstic de cada un dels sectors culturals (cinema, música, audiovisual, edició, arts escèniques, arts visuals, cultura digital i patrimoni). Tot i que hi ha qüestions comunes, les contribucions s’han elaborat de manera independent per tal de reflectir les singularitats i problemàtiques de cada sector. El segon apartat, “...Aux défis du XXIe siècle”, aborda grans qüestions transversals i alguns dels reptes als quals ha de fer front la societat actual com són la fi de l’hegemonia occidental, el diàleg i la relació entre cultures, les cultures populars i dels marges o les noves formes de creació.

Els autors consideren que el nostre món s’eixampla, els nostres fonaments trontollen i es generen reptes nous. Denuncien que no hi ha suficients espais de trobada, de confrontació d’idees i de pensament crític, i això fa que no s’assoleixin transformacions ni canvis substancials. Recorden que la cultura no és un luxe ni una faceta complementària sinó que és una qüestió central i l’única garantia contra la deshumanització que pot comportar una globalització no controlada.

Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris