Le Grand dégoût culturel

Alain Brossat, professor de filosofia a la Université Paris VIII – Saint Denis, fundada després del Maig del 68, presenta en aquest assaig ('La Gran fartanera cultural') una visió inconformista davant la omnipresència de la cultura avui en dia i de la unanimitat sobre aquesta hegemonia. L’autor considera que la democràcia cultural ha suplantat la democràcia política, derrotada la segona per les forces i les lleis del mercat que ha trobat en els productes i consums culturals un mecanisme de consens i unanimitat d’aquest nou règim de govern. Mentre que la democràcia representativa moderna reposa sobre la institucionalització del conflicte i, per tant, sobre el reconeixement del seu caràcter primer i irreductible, la democràcia cultural nega el conflicte com a fonament mateix de la política i substitueix el conflicte per la coexistència pacífica de les diferències i l'imperi del gust individual.

Un text en contra del pensament dominant i del consumisme cultural que emboteix el nostre dia a dia. Un cop de puny de Brossat sobre la taula de les polítiques culturals que laminen i aprimen cada dia una mica més l’interès sobre la política en detriment de la cultura. Uns béns culturals que per l’autor són una nova forma d’alienació social, expressió de la nostra servitud al sistema, i que alhora instrumentalitza allò cultural, produint un gran disgust per a l’autor.

Alain Brossat. Le grand dégoût culturel. Paris : Éditions du Seuil, 2008. 188 p 

Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació