Los Cuatro entornos del procomún

Antonio Lafuente | Archipiélago: cuadernos de crítica de la cultura. Núm. 77-78 (2007)

Aquest article és un text clar que comprèn l’immensa complexitat que té el concepte de procomú. On ens planteja la necessitat d’obrir un debat sobre quins àmbits de la cultura poden o no privatitzar-se. Antonio Lafuente (Granada) és investigador del Centro de Ciencias Humanas y Sociales (CSIC) a l’àrea d’estudis de la ciència. Investiga la relació entre la tecnologia i el procomú, així com entre els nous i els vells patrimonis. L’interès pels béns comuns l’han portat a estudiar els problemes que planteja l’expansió dels drets de propietat intel·lectual a la ciència. És editor del bloc tecnocidanos. El seu darrer llibre és 'El carnaval de la tecnociencia' (Madrid: Gadir, 2007).

En aquest document l’autor ens planteja com l’humanitat ha hagut de desenvolupar-se en quatre àmbits o medis diferents (que representen una successió d’adaptacions a quatre diferents entorns): el propi cos, el medi ambient, la ciutat i el ciberespai. En cada un d’aquests medis s’ha lliurat dures batalles per marcar els límits entre allò públic i allò privat (en cadascun d’aquests quatre entorns) per desenvolupar un àmbit comú.

La pretensió de l’autor amb aquest text, és fer visible aquests espais comuns, per donar-los legitimitat a les reclamacions sobre el bé comú sense restar importància a la complexitat d’actors implicats. Els béns comuns del Cos són l’ADN, els sentits, embrions, òrgans, etc. Els del Medi ambient són la biodiversitat, els boscos, els rius, la capa d’ozó, l’aigua, etc. Els béns comuns de la Ciutat els subdivideix, entre els domèstics, els culturals i els urbans que comprenen: la llengua, el folklore, el coneixement, la història, les llavors, la democràcia, la pau, les biblioteques, els parcs, els carrers, els museus, el patrimoni i la memòria. I els béns comuns que engloba en l’entorn Digital són els protocols oberts, l'accés obert, internet, les comunitats virtuals, els ciberdrets i les ciberllibertats. Sobre cadascun dels procomuns hi ha una gran complexitat i alhora un important debat per establir els marcs d’actuació i apropiació per part de la ciutadania.

Entrevista amb Antonio Lafurnte on explica el concepte de Procomú

PDF  Los cuatro entornos del procomún