L’Estat del tercer sector cultural a Catalunya: el lideratge de les federacions, una visió qualitativa

Pau Mas, Agnès Pros | Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

El tercer sector es troba immers en un procés de transformació, propiciat pel canvi de valors que han patit i pateixen les societats actuals, la redefinició del què significa ser i actuar des del tercer sector i la situació financera i organitzativa de l’Administració pública.

Davant d’aquest fet i la manca d’informació al voltant del tercer sector cultural a Catalunya, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació encarregà, el passat 2008, a l’Ateneu Santcugatenc  l’elaboració d’un informe sobre l’estat del tercer sector cultural, emmarcat en el treball general que està duent a terme el Departament i que generarà tant dades quantitatives com qualitatives.

A partir de l’anàlisi de les 28 entrevistes efectuades a representants de federacions culturals d’àmbit nacional, l’informe no només recull les principals problemàtiques i reivindicacions del tercer sector, sinó que elabora també tot un seguit de propostes dirigides tant al tercer sector com a l’Administració pública per tal de millorar la comunicació i tasca conjuntes: Davant la conjuntura actual l’Administració necessita de la col·laboració del tercer sector per tirar endavant el seus projectes.

La modernització del tercer sector, entesa com l’actualització de discursos, pràctiques, models organitzatius i capacitats de gestió, així com el compromís de l’Administració amb el procés de modernització del tercer sector, invertint en la formació i propiciant mesures que facilitin les relacions amb el tercer sector, són algunes de les propostes que s’assenyalen en aquest treball.

PDF L’estat del tercer sector cultural a Catalunya: el lideratge de les federacions, una visió qualitativa